Wat je moet weten over het energielabel

Nieuwbouw slaagt met vlag en wimpel

Energiekosten kunnen een flink deel van je vaste lasten voor hun rekening nemen. Het energielabel laat zien wat je in dit opzicht mag verwachten van je nieuwe huis. Wat moet je weten over het energielabel voordat je een nieuwe woning koopt?

Nog niet zo lang geleden kon je een energielabel online aanvragen. Je vulde naar eigen inzicht een paar vragen in en binnen enkele weken viel je kersverse energielabel op de deurmat. Niet echt een waterdicht systeem. Sinds 1 januari 2021 is dit veranderd. Het nieuwe energielabel mag alleen nog worden vastgesteld door een vakbekwaam energieadviseur en is 10 jaar geldig. Dit label is veel nauwkeuriger en geeft je betere informatie. Vanwege de hoge energielasten is het energielabel voor jou als koper een belangrijk zoekcriterium en kan het de doorslag geven om een huis wel of niet te kopen. Vrijwel alle nieuwbouwwoningen in Mortiere hebben minimaal energielabel A+++.

Wat is een energielabel?

Het energielabel laat op een schaal van A++++ (groen) tot G (rood) zien hoe zuinig een woning is. De status A++++ wordt alleen verdiend door een huis dat meer gebouwgebonden energie opwekt dan het verbruikt. Het label G wordt toegekend aan een in vergelijking met soortgelijke woningen erg onvoordelig huis.

Hoewel een energielabel laat zien hoe zuinig het huis is, zegt het niet alles over het werkelijke energieverbruik. Dat is natuurlijk afhankelijk van het gedrag van de bewoner(s). Douche je lang? Op hoeveel graden staat de verwarming? Welke elektrische apparaten heb je en hoe vaak gebruik je die? Hoewel er tegenwoordig handige gadgets op de markt zijn om inzicht te krijgen in het verbruik van ieder afzonderlijk apparaat, heb je je verbruik maar tot op zeker hoogte zelf in de hand. Een slecht energielabel jaagt je hoe dan ook op hogere kosten.

Welke informatie vind je op het label?

Naast de algemene classificatie van A++++ tot G bevat het label allerlei gegevens over de woning, die bepalend zijn voor het verbruik van fossiele brandstoffen. Hoe staat het met de isolatie van bijvoorbeeld het dak, de muren en ramen? Ook vind je er bijvoorbeeld gegevens over de verwarming, ventilatie, warm watervoorziening, zonnepanelen en een eventuele aardgasaansluiting. Als het gaat om zuinigheid, is het energielabel het diploma van je huis.

 

‘Het energielabel is het diploma van je huis’

 

Sinds 2021 zijn aan het label drie BENG-indicatoren toegevoegd. BENG staat voor wat we allemaal het liefst zouden willen: een Bijna Energie Neutraal Gebouw. BENG-2 gaat bijvoorbeeld over het fossiele energieverbruik. Nieuwbouwwoningen en -appartementen moeten aan bepaalde BENG-eisen voldoen en dat betekent dat voor alle nieuwbouw strenge normen gelden als het gaat om de energieprestatie. De meeste nieuwbouwwoningen in Mortiere hebben minimaal energielabel A+++ en slagen daarmee met vlag en wimpel.

Waarom een energielabel?

Doel van het energielabel is mensen bewust te maken van hun energieverbruik. Dit is, zeker gezien de enorm gestegen energieprijzen, een stimulans om maatregelen te treffen om je woning zuiniger te maken. Je vermindert de uitstoot van CO2 en bespaart energie. Dat is goed voor je bankrekening, het dagelijkse wooncomfort en natuurlijk is het een mooie investering in milieu en duurzaamheid. Als je slim bent, neem je het energielabel mee in je afwegingen bij het kopen van een woning. Ook de verkoper van een bestaande woning is verplicht om een energielabel van de woning over te dragen.

De voordelen van een (groen) energielabel

Alles pleit voor een energiezuinige woning met een heldergroen label. Iedere nieuwbouwwoning is vrijwel energieneutraal. Dat betekent per jaar een netto verbruik van 0. Dit zie je in één oogopslag aan het label van je woning: groen! Een groen label heeft voor de koper van een woning veel voordelen en nul nadelen.

 

‘Een groen energielabel: vele voordelen, nul nadelen’

 

Een groen label is ideaal voor de aankoop, heel fijn voor de periode dat je er woont én ook in de toekomst wel zo prettig. Want mocht je later nog eens willen verhuizen, dan verkoopt jouw huis volgens de NVM zichzelf. Sneller én voor een hogere prijs dan huizen die minder goed geslaagd zijn voor hun energiediploma!