Enthousiast wijkteam brengt muziek in de wijk Mortiere

Interview met Rhona Duhen, lid van het Wijkteam Mortiere

Geboren Zeeuwse Rhona Duhen woont al ruim 15 jaar naar volle tevredenheid in de wijk Mortiere in Middelburg. Wat vindt ze zo fijn aan deze plaats? ‘De ruimte en het is hier heerlijk rustig! Dan woon ik ook nog op eens een prachtige plek, aan het water!’ Ze straalt als ze het heeft over haar wijk.

Hoe het begon

Zo’n negen jaar geleden besloot Rhona, bij gebrek aan activiteiten in Mortiere, om zelf iets te organiseren voor Halloween. ‘Ik wilde iets leuks regelen voor mijn kinderen en de kinderen uit de straat. Ik heb snoep ingeslagen, een route uitgezet, de boel lekker eng versierd en spoken opgehangen in de voortuin. Mijn kinderen heb ik Trick-or-treat-briefjes laten schrijven en die hebben ze in de straten rondom ons huis verspreid. De opkomst was zo groot, dat ik niet eens genoeg had aan mijn ingeslagen snoepvoorraad!’

Wijkgenoot Marion Little liep die avond mee met haar eigen kinderen en beloofde Rhona te helpen als ze het griezelfeest het jaar daarna weer zou organiseren. Zo stonden Rhona en Marion aan de basis van Activiteitenteam Mortiere, dat onderdeel uitmaakt van het Wijkteam Mortiere. ‘Voorzitter van het Wijkteam Evert Cevaal doet vooral het regelwerk met gemeente en wordt indien nodig bijgestaan door Niek Kaag, algemeen lid van het Wijkteam. Marion en ik houden ons bezig met de léúke dingen,’ zegt Rhona: ‘Paaseitjes zoeken in het voorjaar, openluchtconcert in september, Trick or Treat in het najaar en soms komt er een spontane activiteit op de agenda zoals dit jaar in augustus: Supping Mortiere. We hopen ooit een keer een tijdelijke openluchtbioscoop of zelfs een tijdelijke schaatsbaan in het park te realiseren.’ De dames, de drijvende krachten achter het Activiteitenteam, hebben ideeën genoeg!

Pasen en Concert

‘We beginnen het jaar met paaseieren zoeken voor de kinderen. Maar liefst 15 kilo paaseieren wordt er gestrooid in het Ella Fitzgeraldpark op tweede Paasdag. Daar komen makkelijk 200 kinderen op af!’ Het wijkbudget vanuit de gemeente is niet heel groot, dus soms zijn sponsors onmisbaar. Zoals bij het openluchtconcert in september. Ook hier zit een bijzondere aanleiding achter. Rhona: ‘Mortiere is een muziekwijk: de straten hebben namen van overleden muzikanten. Tussen al die grote internationale namen zit ook één Nederlander: Rob Hoeke. Bij de feestelijke opening van het kleine straatje in 2018 hebben we de zoons van Rob Hoeke met hun band opgetrommeld, een podium laten plaatsen naast het Infocentrum in het park, drankjes erbij en dat was de geboorte van het openluchtconcert dat we sindsdien ieder jaar in september organiseren op dezelfde plek. Er komen veel mensen vanuit Mortiere maar ook vanuit andere wijken op af, heel gezellig!’

Rhona en Marion kunnen het regelen en organiseren samen prima aan. ‘En wie ook wat wil doen: we kunnen wel wat handen gebruiken met de op- en afbouw van het openluchtconcert in september, dus neem contact met me op!’. De contactgegevens zijn te vinden op wtmortiere.nl.

 

Dankzij vrijwilligers als Rhona en Marion zit er blijvend muziek in de wijk. En niet alleen in de straatnamen!