Jazzboog - Volop variatie door twee architectuurstijlen

Al vaker werkten ontwikkelaar AM Zeeland en architect Hans-Jurgen Rombaut van Wonka Architectuur samen. Dat beviel zo goed dat Hans-Jurgen werd gevraagd om het ontwerp te maken voor de Jazzboog in Mortiere. De Zeeuwse architect vertelt met plezier hoe hij te werk is gegaan.

“Het was best een bijzondere opgave, want er lag een uitgesproken wens vanuit de gemeente om bij elk deelplan twee architecten te betrekken, zodat de dorpse variatie van Mortiere geborgd is. Dat vond ik als architect wel een uitdaging en wilde kijken of ik twee architectuurfamilies kon bedenken. Als je straks rondloopt in Jazzboog lijkt het alsof meerdere architecten aan het werk zijn geweest.”

 

Jaren 20 en jaren 30

Hans-Jurgen heeft een deel van de woningen ontworpen in de chique jaren 30 stijl. Deze woningen hebben grote overstekende dakgoten, mooie erkers en een donkerrode steen. “Typisch voor de jaren 30 stijl is de horizontale belijning. Als tegenhanger heb ik huizen in de stijl van de jaren 20 ontworpen. Deze zijn verticaal georiënteerd en hebben een frivolere uitstraling door bijzondere ornamenten in de gevel, zoals geglazuurde stenen en uitstekende bloemkozijnen. De steenkleur van deze huizen is ook meestal wat lichter.”

 

Alsof ‘het dorp’ vanzelf gegroeid is

Toen deze stijl eenmaal bedacht was, is Hans-Jurgen aan de slag gegaan met de spelregels in het beeldkwaliteitsplan van Mortiere. “Het was nog even puzzelen, maar uiteindelijk is het gelukt om alle wensen in de twee typen architectuur te verwerken. Door de variatie in architectuur, verschillende kleuren stenen en het feit dat de architectuurstijl uit verschillende jaren komt, ontstaat het effect van een organisch gegroeid dorp. Men breidde uit naar behoefte en elk decennium had weer andere kenmerken. Zo lijkt het straks ook in Mortiere.”

 

Positie kiezen

Hans-Jurgen had nog een stap te maken, de zorgvuldig ontworpen woningen moesten een plek krijgen. “Een delicate balans, want we wilden variatie, maar er moest een harmonieus geheel ontstaan. Het is echt heel leuk om te zien, nu fase 1 en 2 van Jazzboog gebouwd zijn, dat hetgeen we voor ogen hadden zo goed gelukt is. Bijna geen huis lijkt hetzelfde en toch voelen alle woningen samen als een fijne, dorpse buurt.”

 

Zeeuws hart

Als geboren en getogen Zeeuw is Hans-Jurgen trots op het feit dat hij aan deze ontwikkeling heeft mogen meewerken. “Ik ben dankbaar dat ik op zo’n unieke plek, rond het park, een ontwerp heb mogen maken. Ik hoop dat de bewoners hier met veel plezier zullen wonen en dat ze genieten van de ruime kavels en vrijheid die Mortiere biedt.”